Coperta cărții
Cărţi pentru copii
973-8475-03-1

Descarcă pdf
Descarcă HTML zip
Citeşte HTML

A fost odată ca niciodată...

Am avut o copilărie fericită, doi bunici desprinşi din poveşti, chiar din poveştile pe care ei mi le spuneau într-un ritm care a făcut ca la un moment dat să epuizeze folclorul, pe Ispirescu, Creangă, fraţii Grimm, Andersen, mi-au citit toate cărtiţele vechi şi noi şi nu au mai găsit nimic... a fost un moment de derută pentru că eu spuneam mereu "vreau alte poveşti" şi ei nu mai ştiau, aşa că bunicul cel minunat s-a apucat să îmi scrie altele noi. Aşa am înţeles eu că lumea basmului nu este o lume din trecut, nici măcar complet imaginată, ci una care trăieşte, iar atunci când ştii să păstrezi cheia, atunci când ştii vorbele care deschid poarta, tărâmul basmului poate fi continuu completat şi înfrumuseţat. Oricine poate închide ochii şi să îşi imagineze poveşti, numai că oamenii mari sunt rareori atraşi de lumea basmului, e un defect al lumii celor mari, de aceea când cinci scriitori scriu poveşti nu pot decât să cred că fiecare a fost scrisă pentru mine, la fel ca în copilărie, şi să mă bucur de fiecare în parte.

Ar trebui să le prezint dar nu am să o fac, vă voi spune doar că Lucia Verona, Gabriela Vrânceanu Firea, Radu Preda, Olga Delia Mateescu, Cristina Grecu povestesc! Nimic mai mult despre poveştile lor, pentru că poveştile, se ştie, sunt mistere la fiecare participă în felul său. Ascultaţi-le fără să uitaţi că "realitatea oricât ar fi de frumoasă, interesantă, atractivă sau respingătoare nu este niciodată atât de captivantă încât să depăşească urzeala basmului". O spunea un bunic bătrân unei fetiţe care atunci înţelegea mult mai multe, poate aceste poveşti ne vor ajuta să ne redescoperim ceva uitat din copilăriile noastre, vor redeschide pentru o clipă lumea magică în care toţi am trăit cândva.

Am uitat să spun că sunt poveşti pentru copiii dumneavoastră sau nu am uitat, pur şi simplu aceste poveşti sunt pentru toată lumea.

A fost odată ca niciodată...

1 comentariu

 • Reflecţii
  [membru], 26.07.2007, 10:06

  CARTE DE POVESTI

  A fost o odata ca niciodata...
  Delia Oprea

  Nu cred că se poate mai gingaş omagiu ca cel al Deliei Oprea « când cinci scriitori scriu poveşti nu pot să cred decât că fiecare în parte a fost scrisă pentru mine, la fel ca în copilarie, şi să mă bucur de fiecare în parte. »

  Crăciuniţa
  De Lucia Verona

  Cred ca Lucia Verona, când era copil, a primit o pereche de aripi de la Crăciuniţă. Povestea sa, care răspunde unei interogaţii a noastre obscure, e un exerciţiu de delicateţe si ingeniozitate. Miraculosul e adus la zi fara pierderi, iar simtul narativ de care dă dovadă autoarea te face sa citesti textul dintr-o suflare.

  Tara sucită şi-nvîrtită
  de Gabriela Vrânceanu Firea

  Se poate vorbi, indiscutabil, de-o marca stilistica originala, chiar daca ar fi să nu luăm în consideraţie decât jocul de simetrii si asimetrii. Dar in ansamblu, textul se cere revăzut ; în el sunt si alte tensiuni nerezolvate in afara sfârşitului. Păcat pentru trama narativă care promitea !

  Lebedele vrăjite
  de Radu Preda

  «.. eleganţa cu care stăpâneau lacul. ..» E o formulare in care pare să fiinţeze , ca într-o monadă, întreaga istorie a basmului.
  Textul lasă sa transpară o bună şi odihnitoare cunoaştere a naturii umane.
  Ideea de miraculos, care explică efectul cathartic pe care poveştile îl exercită asupra noastă, nu este însa prezervată pâna la capăt.


  Fata fara umbra
  Olda Delia Mateescu

  O poveste, poveste !
  "Comentariul" stilistic poartă cu firesc structura cognitivă, deloc oarecare, a textului!
  Mă bucur că o poveste despre care aş fi zis că e slefuită de generaţii, a putut fi adusă la lumină de un singur autor.

  Zglobiuţ
  De Corina Grecu

  Aceasta poveste raspunde nevoii noastre de atemporal, nevoii de-a sublima prea umanul din noi.
  Impresia generală de simplitate e covârşitoare.Publicitate

Sus