Coperta cărții
Cărţi pentru copii
973-8475-58-9

Descarcă pdf
Descarcă HTML zip
Citeşte HTML

În loc de cronică

Lume, lume! În curând, la Atena, Olimpiadă. La LiterNet... Măgăriadă. Parol!

Te şi miri văzând ce drag ne redevine, dintr-o dată, acest animal uitat de orăşeni de-atâta amar de vreme. În ultimii ani, nici măcar pe copiii noştri nu-i mai obişnuiam cu moaca lui haioasă de urecheat - abundenţa jucăriilor de pluş limitându-se la ursuleţi, răţuşte, căţei sau pisici de toate culorile şi mărimile. De ce nu şi dumnealui, simpaticul măgăruş, Dumnezeu ştie.

Dar lasă că facem noi ceva şi-l scoatem la lumină, pentru că, eu cred că pică bine - adicătelea "la ţanc" -, această năstruşnică idee a LiterNet-ului. Am zis "la ţanc" fiindcă simţeam, pe lângă golul de măgăruşi şi un mare gol de poveste. Şi nu orice fel de poveste. Nu. Simţeam doar lipsa nonviolenţei, a dragostei, a moralei, a visului plin de fantezie, pe care să îl lăsăm să zboare alături de personajul nostru patruped.

Curios lucru, ceea ce ne atrage la el este mai mult partea "urâtă": disproporţiile fizice - picioare scurte, urechi prea lungi sau gura cât o şură din care iese un rânjet destul de strident -, sau neajunsurile de comportament - care culminează cu celebra-i încăpăţânare.

Ciupicilă Mofturici are toate aceste defecte, ba a mai primit şi un supliment, după cum o arată şi numele. Şi ce dacă? Nu ne mai e simpatic fiindcă "i-haa-ul" lui e puţin prea ascuţit sau pentru că ciupeşte tot ce-i iese-n cale? Ne deranjează cu ceva boneta caraghioasă pe care şi-o trage peste urechi? Ne supără oare faptul că e cam uituc şi că nu-i place deloc matematica, încurcându-se la o simplă numărătoare? Nicidecum, pentru că el are un suflet de aur şi nu se dă în lături să sară în ajutorul unui semen oropsit de soartă, pentru că are o mulţime de prieteni care ţin la el şi pentru câte altele. De altfel, are de partea lui şi o întreagă familie de spiriduşi pe care poate conta.

Pentru toate acestea, eu zic că merită să-l vizitaţi pe Ciupicilă şi să vă bucuraţi de el, alături de toţi ceilalţi măgăruşi care au bătut şi bat la poarta editurii.

Aşadar, lume, lume! Dacă nu aveţi bani să mergeţi la Olimpiadă, veniţi măcar la Măgăriadă! E frumos şi e pe gratis!

0 comentarii

Publicitate

Sus