Coperta cărții
Fotografie & Arte plastice
978-973-122-007-9

Descarcă pdf

Candoarea lucrurilor mici

Nu-l cunosc pe Mircea, dar fraţii lui (Filip şi Matei) vorbesc despre el cu o încîntare nemăsurată. Am auzit că e înnebunit după alpinism şi că, în general, se dă în vînt după toate sporturile extreme. Ar fi, zic eu, cam tot ce nu sînt ceilalţi doi.

Atunci cînd am primit fotografiile lui, m-am gîndit că o să plonjez în nişte spaţii ameţitoare, la înălţimi pe unde picioarele noastre de pantofari literaţi mai ajung doar cînd stau aliniate în nu ştiu ce avion cu destinaţie exactă.

Mă pregătisem pentru escaladă şi ceruri văzute de aproape, de colţuri de lume indecent de singuratice. În primă instanţă, n-am reuşit să deschid fişierul cu poze şi am citit doar legendele lor. "Jumătăţi de femeie", "uşi prelungi şi ferecate", "şuviţe de abur", Alandrasta - m-am zăpăcit de tot şi n-am mai înţeles nimic.

Evident, m-am întrebat ce-o fi însemnînd: Alandrasta? Să fie un nume de fată straniu sau vreun loc neştiut? Nu mai daţi search pe Google, pentru că n-o să găsiţi nimic.

Am văzut fotografiile şi mă înşelasem. De data asta, Mircea Struţeanu n-a pozat nici măcar un munte. Doar lucrurile mici, pentru care merită să te întorci de pe vîrful lor. Şi din orice altă călătorie.

Combinaţia mi se pare fermecătoare şi plină de candoare. Pisici cu nasurile lipite de zăbrele, o fată care aleargă pe o suprafaţă ca de gheaţă, o casă colorată care cade, doi pantofi părăsiţi într-o încăpere pustie.

În era democratizării digitale a imaginii, în care cei care nu deţin o cameră foto devin ciudaţii, nu mai poţi să te extaziezi prea uşor în faţa unor poze şi să faci teorii deştepte.

Aşadar, uitaţi-vă la Alandrasta cu gîndul la o poveste simplă cu pînze de păianjen şi ceruri tulburate. Chiar dacă aţi mai văzut lucrurile astea, moliciunea de pisică şi ochii cîinelui de aici n-au cum să nu vă facă să tresăriţi. Iar texturile colorate ale cerurilor vă vor nelinişti, cu siguranţă.

Nu vă speriaţi dacă veţi dori să simţiţi nişte lucruri mici şi adevărate (pe care le credeaţi uitate şi pierdute pe drum) după călătoria asta!

0 comentarii

Publicitate

Sus