Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Editura LiterNet  Sageata  Fotografie & Arte plastice

Versiunea în limba românăEnglish versionVersion françaiseČeský

Dragoş Lumpan, Răzvan Exarhu: fotografii mişcate

ISBN: 978-973-7893-67-3
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Trei lucruri de avut în minte!
Matei Câlţia
Descarcă în format pdfAlte formateCiteşte în format HTML
Sageata *
În manualul după care am învăţat eu să fac fotografii scria aşa "Even with the finest camera and lens, you won't be happy with the pictures you take if you don't keep the camera steady enough during exposure. Too much camera motion during exposure will cause problems ranging from a slight lack of sharpness to hopeless blurring." Să fie oare fără speranţă?

Sageata **
Un alt exemplu care îmi vine în minte este Eadweard Muybridge şi a sa lucrare din 1881, "The Attitudes of Animals in Motion", o serie de experimente prin care studiază mişcarea omului şi a diverselor animale. Mişcarea defragmentată a lui Muybribge hrăneşte teorii ştiinţifice, iar analiza ei oferă o mai profundă înţelegere a animalului, de asemenea ea este reper în dezvoltarea imaginii în mişcare. Dar oare câte lucruri "scapă" inevitabil imaginii fotografice?

Sageata ***
Educaţionale, programele canalelor precum Animal Planet au creat o lume aparte despre care credem că există. Nevoia noastră de senzaţional se vede recompensată din plin. Ce facem însă cu realitatea în care timpul, lumina, schimbă totul, ce simţim când ne plimbăm prin Africa şi nu vedem leoaice atacând zebre sau hiene dând târcoale festinurilor celor mai mari? Ştim atâtea despre Africa, avem poze la îndemână, însă oare aşa e? Sau mai degrabă aceste reportaje se aseamănă cu un jurnal de la ora 5 din Serengeti!?


Fotografii mişcate

"Pictura" lui Dragoş Lumpan are rafinament şi tensiune, este o expresie personală a unei plimbări prin Africa eliberat de complexele şi frustrările vizitării acestui spaţiu atât de simbolic. Fără a simţi obligaţia de a se înscrie în infernalul loc comun al amintirilor de vacanţă, al primei întâlniri cu exotismul safariului african, Dragoş Lumpan se întoarce cu o stare de pace şi linişte pe care nu credeam că le putem găsi în continentul simbol al atacului, al caninilor, al victimelor. Violenţă?! Nici vorbă de aşa ceva, praful pământului uscat, iarba, copacii rari ai savanei sunt cei care stăpânesc acest ţinut.
Notă:
Sageata Puteţi descărca Gnossiennes în format mp3 de pe siturile http://www.pianosociety.com sau http://pianomidi.org/.
0 comentarii

Click pentru a mări coperta


ALTE CRONICI ALE ACESTEI CĂRŢI

Sageata Să haidem acasă şi în Africa, Alexandra Pleşanu
Sageata Pretext, Răzvan Exarhu


ALTE CĂRŢI

Sageata Dragoş Lumpan: Chipuri de viaţă monahală


CATALOG

Sageata Cărţi pentru copii
Sageata Eseu
Sageata Fotografie & Arte plastice
Sageata Jurnalistică
Sageata Palimpsest
Sageata Poezie
Sageata Proză scurtă
Sageata Roman
Sageata Scenarii
Sageata Screensaver
Sageata Teatru


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer