Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Editions LiterNet  Sageata  Catalogue  Sageata  Français

Versiunea în limba românăEnglish versionVersion françaiseČeský

Palimpseste

Există texte scurte ale autorilor importanţi - eseuri, conferinţe, jurnalism, schiţe, texte de critică literară, texte care se adresează momentului şi pe care le regăsim în mod obişnuit în volumele de "Opere Complete", în antologii sau citate în diverse studii. Ele nu ajung să se întrupeze în cărţi de sine stătătoare din motive eminamente economice şi culturale: o carte de 15 pagini nu e de zece ori mai ieftină decît una de 150 şi, în plus, o carte de 15 pagini nu mai e "carte". Un asemenea obiect firav pare ceva neserios într-o lume în care obsesia scrisului pare a deveni o patologie colectivă şi universal răspîndită, o lume unde actriţele îşi scriu memoriile în cîteva volume la 30 de ani şi fiecare om politic care n-a scris jumătate de kilogram de analiză a impasului actual împreuna cu încă 250 de grame de viziuni de viitor poate să-şi ia adio de la alegerile viitoare. O carte de 15 pagini riscă să stîrnească mila librarului şi dispreţul cititorilor obişnuiţi cu cărţi "serioase".

E de înţeles că asemenea texte nu atrag editurile. Citind "Pompa cu morfină" a lui Lucian Pintilie am avut, la LiterNet, o dublă revelaţie: Cea de a descoperi un Pintilie cel puţin la fel de dăruit cu harul scrisului cum e cu cel al filmului. Apoi am realizat că pentru o editură virtuală astfel de texte scurte nu ridică nici un fel de obstacole. Mai mult, e genul de text care e poate cel mai bine adaptat virtualităţii: Poate fi formatat relativ rapid de către editor şi poate fi citit repede, direct pe ecran, cît durează pauza de o ţigară între lucrările zilei. E, poate, un nou mod de consum al literaturii, mai adaptat stilului nostru de viată modern, stresat şi haotic.

Aşa s-a născut ideea colecţiei Palimpsest unde intenţionăm să publicam texte scurte ale autorilor importanţi în formate de sine stătătoare care nu au cu nimic a invidia cărţile cu număr substanţial de pagini.

Palimpsestul este pe lîngă textul scris peste un text vechi, şters, şi un adevărat model în critica literară post-structuralistă: scrierea nu se face niciodată în vid ci în prezenţa tuturor celorlalte texte, limbajul "vorbeşte" oamenii şi nu oamenii vorbesc limbajul. Fără a ne afunda în asemenea subtilităţi academice credem că Palimpsest e un nume potrivit pentru colecţia noastră de texte scurte: Puteţi privi toate volumele ca unul singur care e rescris de fiecare dată de alt autor. Suntem onoraţi că primul care scrie acest text pe care îl dorim rescris la nesfîrşit spre delectarea cititorilor e Lucian Pintilie.


Lucian Pintilie

La pompe à morphine (Moyenne: 5.0/5 - 3 votes)


Alex. Leo Şerban, Şerban Foarţă

Jeu de Paume (Moyenne: 5.0/5 - 3 votes)


LIVRES EN

Sageata Roumain
Sageata Anglais
Sageata Français
Sageata Allemand
Sageata Hongrois
Sageata Espagnol
Sageata Tchèque


CATALOGUE LIVRES EN Français

Sageata Livres pour enfants
Sageata Essai
Sageata Journalisme
Sageata Roman
Sageata Palimpseste
Sageata Photographie & arts plastiques
Sageata Théâtre
Sageata Poésie
Sageata Economiseur d'écran
Sageata Scénarios
Sageata Prose courte
Sageata Tous les livres


Publicité

Spacer Spacer