Coperta cărții
Traducere de: Gabriela Monica Rusu
Cărţi pentru copii
978-973-122-128-1

Descarcă pdf

Câteva cuvinte... înainte

Cred că nu se poate păşi în minunata lume a poveştilor acestei cărţi fără a şti câteva detalii despre cea care este, fără să o ştie, ilustratoarea textelor. Constanţa Comloşan (bunica mea, căsătorită Rogin) a fost elevă a Şcolii Normale de Fete din Cluj-Napoca între anii 1928 şi 1932 la specializarea principală Lucru de mână. Atunci, pe când tinerele îşi pregăteau încă singure zestrea, pe când unele dintre cele mai importante preocupări ale femeilor erau brodatul, cusutul sau croşetatul, a făcut bunica mea aceste desene. Scopul nu era acela de a organiza vreo expoziţie de pictură, ci de a avea un punct de plecare în realizarea finelor şi migăloaselor broderii. Pentru că eu nu excelez la lucrul de mână, dar pentru că nu am vrut să se piardă frumoasele creaţii, am hotărât să le dau viaţă în acest volum. Şi chiar dacă acum aproape 90 de ani destinul lor a fost altul, ele vor trăi de acum înainte în lumea poveştilor, pentru că lumea poveştilor nu moare niciodată.

Vă invit să vedeţi în paginile acestui volum drumul parcurs de la schiţă în creion la broderie, iar mai apoi să admiraţi desenele ce şi-au înfiripat o nouă existenţă alături de un tărâm floral de poveste.

2 comentarii

 • O floare
  Virginia Burduja, 03.04.2018, 15:31

  Într-adevăr o floare cu totul rară astăzi în lumea poveștilor publicate. Răspîndește parfum de roze păstrate sub icoane, reînvie apuse timpuri, cînd copilăria era copilărie. Am citit doar prima poveste (deocamdată!) și sufletul mi s-a înseninat. Iar desenele bunicii sunt uluitoare, unele chiar mai frumoase decît în cărțile de brodat cu modele tradiționale din vestul Europei. Bunica a fost o artistă a culorilor și liniilor, iar nepoata, a cuvîntului. Făcîndu-ne nouă, nostalgicilor, un asemenea dar, merită deplina noastră prețuire. Felicitări pentru cartea-floare și autoarei și editurii.

  • RE: O floare
   M. Rusu, 04.04.2018, 11:28

   Vă mulțumesc pentru aprecieri. Mă onorează și mă bucură. Lectură plăcută!

Publicitate

Sus