Coperta cărții
Scenarii
978-973-122-064-2

Descarcă pdf

FIRST DRAFT - Scrieţi, scrieţi, scrieţi! Despre orice, dar scrieţi!

Atelierul de scenaristică First Draft a fost lansat în 2009. Ne-am propus atunci (noi, adică Ana Agopian - scenarist, Oana Răsuceanu - scenarist şi Iulia Rugină - regizor de film) să spunem oamenilor ce ştiam noi pe vremea aceea despre cum se scrie un scenariu, iar la schimb, ei să ne spună poveştile lor. A funcţionat.

În cele 7 sesiuni de curs organizate până la început de 2012 am auzit tot atâtea poveşti câţi participanţi am avut. Iar ei au învăţat, unul câte unul, să le scrie în imagini, să le formateze, să fie atenţi la conflicte, personaje, dialoguri, să îşi iubească deopotrivă şi protagoniştii, şi antagoniştii şi să îşi cunoască propriile emoţii ca să le poată transmite mai departe cititorului.

Unii spun că scenariul nu poate transmite o emoţie. Că stilul sec, schematic, neliterar nu se compară cu trăirile pe care ţi le dă o carte bună. Noi am trăit de multe ori alături de personajele cursanţilor noştri. Le-am văzut straturile, le-am înţeles personalitatea, am ţinut cu ei, am râs la glumele lor şi am empatizat cu problemele lor. Am citit comedii, drame, poveşti despre iubire, despărţire, copilărie, bătrâneţe, singurătate, suferinţă, speranţă.

Am citit şi poveşti în care niciuna dintre noi trei n-am văzut emoţie, dar la care autorii lor au ţinut foarte mult. Am încurajat deopotrivă pe toată lumea să scrie coerent despre orice subiect îi frământa, într-un fel sau altul, având convingerea că nimeni nu deţine adevărul suprem când vine vorba de ceva atât de subiectiv. Au fost poveşti despre fantome, extratereştri, moartea personificată, clovni şi personaje cu puteri paranormale. N-am cenzurat pe nimeni, dar am încercat să îi îndrumăm într-o coerenţă narativă.

Acest volum conţine o selecţie de scenarii scrise în totalitate în timpul celor 8 săptămâni de First Draft, din totalul celor 7 sesiuni organizate până acum. Sunt atât de diferite între ele precum sunt autorii lor. Pe unii am apucat să îi cunoaştem mai bine, pe alţii mai puţin. Dar despre toţi vorbesc cel mai bine textele lor.

Sunt primele drafturi de scenariu. Poate că unele ar putea să intre deja în producţie. Altele ar putea fi îmbunătăţite. Toate sunt, însă, primele scenarii scrise de nişte oameni care nu au deocamdată curajul să se recomande ei înşişi ca scenarişti. Noi spunem că ar putea deveni.

Cu o singură condiţie: să continue să scrie. Despre orice, dar să scrie.

2 comentarii

 • Si filmele ?
  Paul, 06.03.2012, 11:10

  Ar fi fost interesant si o concretizare a acestor scenarii. Macar a celui mai "bun" scenariu dintr-o sesiune de First Draft.

 • O idee foarte buna
  Ana M, 14.03.2012, 19:05

  Iulia, ce idee minunata aceasta colectie!
  Sunt acum la jumatate de curs ( mai sunt doar 4 sedinte....ce pacat! ) si simt nevoia sa citesc aceste scenarii. Daca ei au putut, pot si eu! :) E o placere fiecare sedinta de curs cu voi. Sper sa organizati in curand si un curs de....Final Draft, pentru "avansati". Zile frumoase!

Publicitate

Sus