Coperta cărții
Scenarii
978-973-7893-87-1

Descarcă pdf

Violenţa şi entertainment-ul

În luna mai 2006, LiterNet-ul vă anunţa că s-au desemnat finaliştii Concursului Naţional de Scenarii HBO, organizat de către HBO România în colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului Internaţional de Film Transilvania). (aici). Tot atunci, vă spuneam că scenariile finaliste vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet.

Iată primul din cele cinci scenarii finaliste pe care le vom publica. Celelalte urmează în curînd.

(Redacţia LiterNet)

Cunoaştem cu toţii teoria potrivit căreia violenţa (de multe ori explicită şi foarte grafică) şi entertainment-ul, mai mult sau mai puţin vulgar, se împletesc într-un produs a cărui ofertă depăşeşte, cel mai adesea, cererea. Augustin Cupşa, autorul scenariului Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3, pare a fi familiarizat cu această cugetare şi încearcă un experiment, o poveste ce se desfăşoară în două planuri temporale diferite (prezentul sufocat de o trăire eminamente microbistă, iscată de istoricul meci România - Germania câştigat de-ai noştri şi trecutul golit de orice urmă sau poftă de viaţă, urmare cutremurătoare a celui de-al Doilea Război Mondial, pierdut de toată lumea) dar care comportă aceleaşi două personaje, acelaşi cuplu de eroi care, deşi identificabili şi identificaţi drept Constantin Marinescu şi Theodor Mureşan, rămân nişte iluştri necunoscuţi.

Cei doi foşti soldaţi în Armata Română, foşti combatanţi pe front şi unici supravieţuitori ai unui măcel mondial, se regăsesc astăzi, exponate de muzeu în carne şi oase, doi moşuleţi eşuaţi într-o societate lipsită de răbdare, tot timpul pe fugă, abrutizată de lipsuri şi animată doar de perspectiva unei partide de fotbal şi, mai ales, de promisiunea unor suculente ostilităţi post-meci. Prin constanta întrepătrundere a celor două planuri izbitor de asemănătoare ce merg umăr la umăr din faza de linişte de dinaintea furtunii (o ultimă sticlă de vin bun înainte de asaltul final, respectiv intrarea echipelor în teren), până în mijlocul tăvălugului (carnagiul de pe front, respectiv măcelul verbal din tribune şi din faţa televizorului), Cupşa nu numai că nu ne pregăteşte pentru şocul final, dar ne trage, la propriu, preşul de sub picioare. Sistemul valoric nu s-a modificat... el a dispărut, pur şi simplu.

(Andrei Creţulescu)

 Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3 - Augustin Cupşa - Câştigător scurt metraj

Motivaţia juriului:
Un scenariu inventiv, bine scris ca ritm şi decupaj, populat cu personaje cărnoase, trist, fără rezolvări ieftine şi cu miză generoasă, fără a fi plictisitor.

3 comentarii

 • hm...
  [membru], 12.05.2007, 13:53

  Muuuuult prea lung (se poate taia lejer 50%); destul de fortzata si prea bagata in ochi asocierea razboi mondial-meci de fotbal Romania-Germania; personaje destul de "subtiri" si schematice (mult prea comune filmelor romanesti); si in general... cam romanesc, fara sa aiba ceva in plus. Parti bune: dialoguri bine scrise in general (desi in cantitati prea mari pt ritmul povestii); descrieri si redactare bune (mai ales pt un neprofesionist).

 • suporteri
  [membru], 13.04.2008, 12:09

  nu m-as fi gandit la asocierea de planuri. grotescul insa imi place: imi imaginez un bunic si inca un bunic, tineri in vremea razboiului, vopsiti pe fata cu tricolorul, purtand fulare si palarii ros-galben-albastre, spargand seminte intre pahare de bere, langa un radio, scandand in valuri: "ooooooooooooooooooooooo, muie adolf!"

 • interesant
  loredana, 05.03.2010, 14:46

  In ultima vreme am citit cam toate scenariile publicate pana in acest moment pe liternet ca urmare a concursului de scenarii si acesta mi s-a parut de departe cel mai bun.

  bineinteles ca ar putea suferi lejer schimbari dar in esenta spune povestea bine si te atinge la un nivel emotional profund.

  sunt curioasa in ce stadiu se afla proiectul acum si daca il vom vedea vreodata pe ecrane ( s-ar putea sa fi iesit deja si pur si simplu sa nu fi auzit de el?). Ar fi bine totusi sa avem filme care vorbesc si despre alta perioada a istoriei inafara de comunism ...

Publicitate

Sus