Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Editura LiterNet  Sageata  Scenarii

Versiunea în limba românăEnglish versionVersion françaiseČeský

Bogdan Mureşanu: Torţa vie

ISBN: 978-973-122-034-5
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Un act de curaj: o comedie spumoasă
Codruţa Creţulescu
Descarcă în format pdf
După ce, la ediţiile din 2006 şi 2007, LiterNet-ul a publicat 11 din cele 12 scenarii finaliste ale Concursului Naţional de Scenarii HBO, organizat de către HBO România în colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului Internaţional de Film Transilvania), cele două scenarii cîştigătoare ale ediţiei din 2008 vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet.

Iată primul din cele două scenarii cîştigătoare.

(Redacţia LiterNet)

Se pare (sic!) că, de la Cursa lui Mircea Daneliuc şi până la Dimineaţa lui Radu Jude, trecând prin Marfa şi banii, Hârtia va fi albastră, Acasă şi Aiţilop, românii au o pasiune aparte pentru poveştile care se-ntâmplă în maşini, în general, şi-n taxiuri, în particular. Iată încă una...

Fără prima şi ultima secvenţă, scenariul Torţa vie ar fi putut deveni, liniştit, o excelentă piesă de teatru într-un act în care tonul e dat de prezentarea în oglindă a două dramolete amoroase. Ceea ce nu vrea să însemne, totuşi, că respectivele coperţi ar fi, cumva, în plus. Din contră. Între acea scenă cu numărul unu ce joacă dublul rol de introducere şi pregătire a unui prim "twist" (cearta protagoniştilor e secundară intrigii propriu-zise) şi ultima, ce oferă atât morala (mascată de un pseudo-"twist"), cât şi închiderea firească a cercului (adevăraţii protagonişti revin în prim plan), avem una dintre cele mai spumoase comedii româneşti de dialog şi situaţie scrise în ultimii ani. Ceea ce, într-o cinematografie în care filmul de gen e specie dispărută iar filonul comic reprezintă o supapă pentru poveşti eminamente dramatice, reprezintă, de fapt, un act de curaj.

În fine... Torţa vie este cel de-al cincilea câştigător de concurs HBO - după Cartier (devenit, între timp, Periferic; scenariul Cristian Mungiu, regia Bogdan Apetri), O zi bună de plajă (scenariul Cătălin Mitulescu, regia Bogdan Mustaţă), Schimb valutar (scenariul Tudor Voican, regia Nicolae Mărgineanu), Europolis (scenariul şi regia Cornel Gheorghiţă) şi Faţa galbenă care râde (scenariul Doru Lupeanu, regia Constantin Popescu) - transformat din scenariu în film. "Vinovatul" de serviciu, Cătălin Leescu, are legătura...
5 comentarii

 • comedie tragedie
  Filip Crisan, 05.11.2011, 16:10

  Nici comedie, nici tragedie, nici spumos, doar anost!

 • sigur, sigur nu-i o comedie
  Elena Alexandru, 05.03.2010, 23:00

  daca am ras/zambit a fost doar la final...altfel vorbeste despre fragilitatea trairilor frumoase si usurinta trecerii catre violent, sarcasm, rautate, control...mi-a placut.


 • nu-i chiar o comedie
  Cornel Popescu, 03.03.2010, 13:13

  un scurtmetraj simplu si la obiect care spune multe despre comunicarea intre sexe. insa cred ca este departe de a fi o comedie spumoasa... in afara de replica cu aparatul uitat pornit si scena de final eu unul nu prea vad nimic de comic aici.

 • tears..
  plesus, 03.03.2010, 10:59

  Mi-am consumat toate lacrimile pe ziua de azi. De ris, fireste!

 • incendiar
  nesus, 02.03.2010, 23:42

  incendiar

Click pentru a mări coperta


ALTE CĂRŢI

Sageata Bogdan Mureşanu: Tuns, ras şi frezat
Sageata Bogdan Mureşanu: Half Shaved
Sageata Bogdan Mureşanu: The Human Torch


CATALOG

Sageata Cărţi pentru copii
Sageata Eseu
Sageata Fotografie & Arte plastice
Sageata Jurnalistică
Sageata Palimpsest
Sageata Poezie
Sageata Proză scurtă
Sageata Roman
Sageata Scenarii
Sageata Screensaver
Sageata Teatru


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer