Coperta cărții

Lumi Paralele

Războiul lumilor paralele de Robert David nu este o carte obişnuită, este de fapt un proiect care s-a dezvoltat după ce am început munca de editare a volumului de tablete şi interviuri, care apare în formula iniţială, în aceste zile şi la editura Nemira.

Robert David are 29 de ani, aceasta este media de vârsta a primei generaţii care s-a format în libertate; cei ca mine, care vin cu prejudecăţi şi mentalităţi ale altor timpuri, au uneori dificultăţi în a recepta mesajul lor.

Pentru că aceşti tineri dinamici, inteligenţi şi realişti spun: "trăim în România pentru că aşa am ales", lucru greu de crezut şi acceptat pentru generaţia mea care a trăit cu dorinţa obsesivă a plecării "dincolo", ei spun, apoi, conştient şi responsabil: "suntem români şi nu ne este ruşine", dar discursul lor nu este naţionalist pentru că firesc aparţin lumii deopotrivă, ei nu doresc să se închidă în România ci să îşi deschidă ţara lor spre alte valori... şi sunt duri, spun adevăruri care nu sunt întotdeauna comode, cer socoteală, dau sfaturi pentru că de multe ori la vârsta lor au văzut mai multe decât alţii în 50 de ani...

Încă sunt foarte tineri dar am speranţa că ei vor începe să schimbe România, şi dacă vor reuşi o vor face după chipul lor.

David este unul dintre purtătorii lor de cuvânt care scormoneşte, dezgroapă, deconstruieşte, întreabă, se miră, se revoltă dar în final lucrurile se pun, ca un puzzle bine făcut, în ordine, o altă ordine de care acum este nevoie.

Printre articole sunt şi câteva interviuri, de la unul dintre ele a plecat ideea proiectului nostru. Acesta este avantajul incontestabil al Internetului: de la un volum de articole scrise de Robert David în reviste, ziare şi pe net am ajuns la ceea ce vă oferim azi, o împletire neconvenţională între subiectele actuale ale articolelor sale şi imagini fabuloase ale unuia dintre cei mai interesanţi pictori contemporani Otto Frello.

David i-a luat acestui pictor danez tulburător, dar aproape necunoscut, un interviu, următorul nostru pas a fost logic; cu o amabilitate specifică marilor spirite Otto Frello ne-a dat permisiunea să ilustrăm cartea cu 7 dintre picturile sale. Daca Bosch sau Bruegel ar fi trăit în secolul 20 ar fi fost suprarealişti şi i-ar fi chemat Otto Frello.

S-ar putea gândi că am alăturat conjunctural doi creatori care nu au nici o legătură, dar când cartea a fost gata am avut revelaţia rotunjimii ei, uneori lumea se pune ea singură în ordine după reguli care ne scapă şi pe care noi le numim coincidenţe...

0 comentarii

Publicitate

Sus