Coperta cărții
Teatru
978-973-122-157-1

Descarcă pdf

Trei piese pentru public tânăr - #SafeSpoTT, 2019-2020

, ,

"Legume este o piesă de teatru pentru public foarte tânăr ce spune povestea unor legume care, aparent, sunt un pic diferite, iar acest lucru le face obiectul unei discriminări din partea legumelor care, aparent, sunt normale. De fapt, întreaga piesă este o parabolă la adresa societăţii din ziua de azi, vorbind despre modul cum sunt percepute diferite persoane în funcţie de înfăţişarea lor fizică. Este o piesă despre toleranţă şi diversitate, spusă pe înţelesul copiilor mici, sub forma unui discurs educativ." (George Cocoş)

"Am scris Ghid de supravieţuire pentru tocilari pentru Concursul de dramaturgie de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Pentru că era prima mea încercare dramaturgică, nu am avut mari aşteptări, iar vestea că am câştigat şi că textul meu urma să devină spectacol m-a bucurat şi m-a speriat în egală măsură. Nu cred să fi avut emoţii mai mari ca la prima lectură cu actorii trupei nemţene. Iar la premieră am înţeles că piesa nu-mi mai aparţinea şi devenise ceva mult mai valoros: o bucăţică de viaţă trăită pe scenă. Le sunt profund recunoscătoare celor din echipa de creaţie a Ghidului de supravieţuire pentru că mi-au "furat" textul, pentru a-mi dărui un spectacol minunat.
Atunci când am început să schiţez Ghid de supravieţuire pentru tocilari, am încercat să-mi amintesc cum eram la vârsta adolescenţei, care erau temerile şi vulnerabilităţile mele de la şaisprezece-şaptesprezece ani. Mi-am dat seama, totodată, că multe dintre preocupările mele de atunci sunt specifice unei generaţii care acum s-a detaşat, oarecum, de perioada liceului. Cred că pentru publicul tânăr de astăzi tehnologia, spre exemplu, este mult mai prezentă şi importantă în interacţiunile sociale. Am dorit să integrez aceste aspecte în textul meu, aşa că am creat o poveste care s-a structurat pe două planuri. Pe de o parte, am creionat un timp al trecutului, dezvoltând dinamica dintre patru elevi, subliniind tema bullying-ului. Pe de altă parte, am încercat să surprind un prezent al personajelor, în care se regăsesc ecouri ale versiunilor lor anterioare.
Cred că nu există eroi sau anti-eroi în mod absolut, aşa că am urmărit modul în care un personaj aflat în postură de victimă poate deveni la rându-i agresor, încercând să se apere. Este, prin urmare, justificată agresiunea într-un astfel de context? Şi cum ne influenţează, peste ani, traumele şi jignirile din timpul liceului? Sunt oare definitorii interacţiunile noastre adolescentine? Sunt câteva dintre întrebările pe care le-am lansat în textul meu şi care s-au regăsit în spectacolul regizat de Cristi Avram." (Alexandra Bandac)

"Ideea textului 98% Decizia corectă s-a născut dintr-o căutare personală legată de felul în care un copil te poate defini ca femeie în ziua de azi. Am pornit cu nişte întrebări la care nu mi-am găsit neapărat un răspuns, dar care s-au concretizat în povestea unei adolescente care se întâmplă să rămână însărcinată, deşi a luat toate precauţiile necesare.
În timpul procesului de lucru am avut parte de nişte întâlniri foarte faine. În primă fază cu regizoarea Elena Morar, scenografele Ileana Zirra şi Diana Miroşu şi cu Ana Cârlan, pe partea de video. Apoi, în vară, am cunoscut şi am lucrat foarte bine cu toată echipa de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Atelierele de lucru mi-au oferit contextul necesar şi inspiraţia pentru a dezvolta povestea textului, îmbogăţind-o cu multe elemente noi." (Andreea Tănase)

Început în 2019 şi finalizat în noiembrie 2020, #SafeSpoTT este un proiect al Teatrului Tineretului, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care promovează un spaţiu sigur pentru dezbatere în rândul publicului tânăr, pe teme precum toleranţa şi diversitatea. Proiectul a avut următorul parcurs:
organizarea unui concurs de dramaturgie, pentru dramaturgi până în 35 de ani, cu un juriu format din zece persoane (patru consultanţi artistici ai TT, regizorul angajat al teatrului, managerul instituţiei, un actor din trupa TT, doi liceeni şi un critic de teatru), care a ales trei piese: Legume de George Cocoş, Ghid de supravieţuire de Alexandra Bandac şi 98% Decizia corectă de Andreea Tănase;
alegerea a trei echipe de asistenţi voluntari din rândul liceenilor pentru a seconda echipele de creaţie ale celor trei spectacole prevăzute în proiect;
producerea spectacolelor: Legume (regia: Irina Slate, pentru segmentul de vârstă: 5-10 ani), Ghid de supravieţuire (regia: Cristi Avram, pentru spectatori de peste 12 ani), 98% Decizia corectă (regia: Elena Morar, pentru spectatori de peste 15 ani);
Publicarea la Editura LiterNet a textelor montate, dezvoltate în urma consultărilor dramaturgilor cu echipele de creaţie ale spectacolelor;
Publicarea de către portalul LiterNet a materialelor redactate de liceeni implicaţi în producerea acelor spectacole şi care au participat şi la Atelierul #CriticSpoTT, coordonat de criticul de teatru Oana Stoica.

Acest volum cuprinde variantele de scenă ale celor trei texte alese în cadrul Concursului de Dramaturgie "Corneliu-Dan Borcia" şi fotografii (credit foto: Marius Şumlea) din cele trei spectacole produse în cadrul #SafeSpoTT.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Publicitate

Sus