Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Editura LiterNet  Sageata  Eseu

Versiunea în limba românăEnglish versionVersion françaiseČeský

Ionuţ Mareş: Oslo, 31 august - Un studiu critic

ISBN: 978-973-122-088-8
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Un profund sentiment de melancolie
Ionuţ Mareş
Descarcă în format pdf
Al doilea lungmetraj al regizorului Joachim Trier, Oslo, 31 august a fost la momentul lansării sale în circuitul festivalier şi apoi în cinematografe, în 2011 şi 2012, unul dintre filmele premiate şi îndelung comentate.

A avut premiera în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, fapt care, dublat de o bună receptare în rândul marii pârţi a criticii, i-a garantat lui Joachim Trier un loc sigur printre noile voci de luat în seamă ale cinematografiei internaţionale. Este o adaptare liberă a unui roman din 1931, Focuri vii, al controversatului scriitor francez Pierre Drieu la Rochelle, şi are de asemenea ca sursă de inspiraţie şi o ecranizare a respectivei cărţi, Focul fatidic (1963) de Louis Malle.

Filmul lui Joachim Trier se remarcă prin libertatea formală, prin precizia şi acuitatea studiului de personaj, în detrimentul concentrării pe acţiune, şi prin transmiterea unui profund sentiment de melancolie.

Este un film lipsit de sentimentalism care vorbeşte cu subtilitate despre autodistrugere, editorial despre conştientizarea trecerii timpului şi despre dificultatea adaptării la o viaţă aşezată, după o tinereţe trăită cu intensitate şi după spulberarea multor vise, pe fundalul unui oraş surprins la trecerea dintre vară şi toamnă şi al unei societăţi dezvoltate, însă aparent incapabilă să garanteze fericirea individuală. Toate aceste calităţi, dublate de amestecul creativ de tehnici cinematografice dintre cele mai diverse, folosite pentru a trata cu discreţie teme universale delicate, fac din Oslo, 31 august un film de autor demn de o analiză aprofundată într-un studiu critic editat sub egida programului Éducation à l'image.

Descarcă aici fişa pentru elevi a acestui film. (click aici)
0 comentarii

Click pentru a mări coperta


CATALOG

Sageata Cărţi pentru copii
Sageata Eseu
Sageata Fotografie & Arte plastice
Sageata Jurnalistică
Sageata Palimpsest
Sageata Poezie
Sageata Proză scurtă
Sageata Roman
Sageata Scenarii
Sageata Screensaver
Sageata Teatru


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer