Coperta cărții
Eseu
978-973-122-072-7

Descarcă pdf

O dramă cazonă

Lansată în 1994 şi plasată pe la 1925, adică în perioada de maximă putere militară şi de maximă întindere teritorială a României, această dramă cazonă realizată de legendarul cineast Lucian Pintilie este remarcabilă pentru lipsa ei de nostalgie, pentru privirea critică pe care o întoarce asupra unui trecut precomunist intensiv idealizat în România anilor '90. De asemenea, şi dincolo de costumele de epocă, este un film remarcabil de racordat la actualitatea fierbinte a conflictelor interetnice proaspăt reizbucnite în Europa de Est (mai ales în fosta Iugoslavie) imediat după căderea regimurilor comuniste.

Printre elementele de interes estetic ale filmului se numără tehnica narativă rapidă, asemănarea tematică şi vizuală cu westernul american clasic şi faptul că personajul principal feminin este, după cum au recunoscut de la bun început unii critici, unul dintre cele mai puternice din toată istoria filmului românesc.

Un clasic modern al cinematografiei româneşti, O vară de neuitat este, din perspectiva programului Éducation à l'image, şi un obiect de studiu cum nu se poate mai ofertant.

2 comentarii

  • Asa este!
    jela despois, 30.09.2018, 14:02

    Intotdeauna mi s-a parut cel mai frumos film al lui Lucian Pintilie, dar poate ca si prezenta care umple tot timpul ecranul a lui Christine Scott Thomas, o imensa actrita, imblanzind un pic crunta viziune a regizorului din mai toate filmele sale, contribuie la asta... Ma bucur sa citesc o cronica despre el... :)



    • RE: Asa este!
      [membru], 01.10.2018, 13:39

      E ceva mai mult decât o cronică, e un adevărat studiu critic pe care vă îndemnâm să îl descărcați de la butonul "Descarcă volum în pdf" de mai sus și să îl citiți.

Publicitate

Sus