Coperta cărții
Teatru
978-973-122-103-8

Descarcă pdf

MSD 1: Olga Macrinici, Mariana Starciuc, Andreea Radu

Pedantul în bucătărie e una din cărţile lui Julian Barnes pe care le-am citit mai întâi în limba română. Recunosc, chiar traducător fiind, că dacă o carte e scrisă în original într-o limbă pe care o vorbesc şi eu şi din care traduc, curiozitatea de a vedea cât de bine e tradusă acea carte în limba română e depăşită de curiozitatea de a o citi în original. Şi fiindcă s-a nimerit să îmi placă foarte tare, mi-am cumpărat şi originalul. Nu o să recitesc chiar acum volumul respectiv, dar e un sentiment reconfortant să îl ştiu acolo, în bibliotecă, aşa cum s-a construit el în mintea lui Julian Barnes, în limba lui maternă.

E o carte la care râzi mult, foarte mult. Respectivul pedant încearcă să facă, la el în bucătărie, cât mai multe reţete, din cât mai multe cărţi de bucate, propunându-şi să respecte la virgulă instrucţiunile şi ajungând astfel, de multe ori, la concluzia că ele fie sunt absurde, fie au mari carenţe la capitolul informaţii exacte, fie sunt evazive, fie imposibil de realizat. Până la urmă însă, ştim cu toţii că bucătarul cu adevărat talentat este cel care ia câte puţin din informaţia care i se oferă, dar apoi începe să combine, să inoveze, să încerce, să înlăture, să adauge, pe scurt, să strecoare în reţetă acel ceva care este numai al său.

Foarte asemănător stau lucrurile şi cu textele dramatice, mai ales dacă, în primă fază, ele rezultă în urma unui masterat de scriere dramatică, aşa cum este cel de la Tîrgu Mureş, de la Universitatea de Arte, program coordonat de autorul dramatic Alina Nelega. Ideea de a încerca o selecţie şi de a strânge textele într-o antologie din care, iată, acum apare primul volum şi care, îmi place să cred, nu se va opri aici, a venit, după un timp, în urma spectacolelor lectură organizate de masteranzi la finalizarea perioadei de studiu. Cred că într-un astfel de masterat nu se dau efectiv reţete, ci mai degrabă cei care îl urmează sunt îndrumaţi spre o înţelegere a felului în care s-a scris şi se scrie teatru în lume, în mai multe perioade (şi pedantul din bucătărie încerca marea cu degetul, în sensul că se ambiţiona să pună pe masă feluri de mâncare gătite după reţete culinare adunate de prin cărţi de bucate foarte vechi), pentru ca mai apoi să ia naştere acele idei care îl definesc pe fiecare dramaturg în parte. În plus, acest masterat are deja şi propriile poveşti de succes, dacă ar fi să ne gândim doar la Elise Wilk sau Roxana Marian, amândouă cu texte publicate (şi aici, pe LiterNet), montate, traduse şi incluse în antologii internaţionale de teatru românesc contemporan. Aşa încât, poveştile de succes trebuie să continue.

Cele trei texte propuse în acest prim volum au trecut deja proba de foc a confruntării cu publicul, au fost prezentate fie în spectacole lectură, fie în spectacole de cafenea, iar ceea ce le caracterizează este în primul rând prospeţimea, caracterul individual al fiecărei voci în parte, lejeritatea cu care autoarele lor dau materialitate ideii şi, nu în ultimul rând, umorul, demonstrând încă o dată că râsul ia nenumărate forme pentru a îmbrăca la fel de nenumărate gânduri serioase.

Volumul de faţă reprezintă prima ieşire în lume, în această formă, a acestor texte. Spaţiul virtual este mare şi plin de posibilităţi, după cum s-a mai văzut. Ideile există, textele sunt scrise. Aşteptăm următorul pas.

0 comentarii

Publicitate

Sus