Coperta cărții
Cărţi pentru copii
978-973-122-062-8

Descarcă pdf

File de Călin

Călin şi filele lui
Dragi copii mici, mari şi mijlocii,
Am norocul să-l cunosc pe Călin. El scrie file. Dar filele lui, deşi, ca desenele voastre, au viaţa lor, parcă prind şi mai multă viaţă cînd îl cunoşti pe Călin.

ce este Călinul?
Călinul e în primul rînd tată, dar un tată din ăla care le spune copiilor poveşti în fiecare seară şi adoarme odată cu ei. (O poveste de Călin e pe mai multe viteze şi nu are sfîrşit, fiindcă e treaba copiilor să inventeze sfîrşitul).

E şi învăţător, că învaţă o groază de copii mici, mari şi mijlocii, de pe toată planeta. Ce-i învaţă? Cel mai uşor şi cel mai greu lucru: să gîndească. Sa gîndească iute - şi, dacă nu cunoaşteţi cuvîntul, învăţaţi-l - imprevizibil. În clasă la el copii se îmbracă cum vor, stau cum vor, desenează cum vor, scriu cum vor şi vorbesc în ce limbă vor. Singurele două reguli sînt: să-şi folosească propriul cap şi să nu uite niciodată, dar absolut niciodată, cît de important e să ne jucăm. Fiindcă dacă ne jucăm, viaţa e frumoasă şi bună şi imprevizibilă cum numai ciocolata poate fi uneori. Şi tot ce scriem, desenăm şi inventăm e frumos, sau cel puţin interesant, şi are rost. Iar dacă uităm să ne jucăm, vai şi amar de noi. O să fim plictisiţi şi plicticoşi şi o să stăm toată viaţa într-un birou fără ferestre şi fără pereţi, cu nasu-n calculator şi cu ochii la ceas. Şi-o să uităm că pe lume există atîtea minuni, ca de pildă şi în primul rînd, poezii şi animăluţe.

Călin e şi un zburător. A văzut cu ochii lui toate ţările şi toate animăluţele, pînă şi orintorinci. Dar totuşi nu e nici turist, nici călător, fiindcă oriunde îl pui e la el acasă şi vorbeşte limba băştinaşilor.

Eu zic că e un cavaler. Aşa ca pe vremuri, dar care în loc de zale poartă blugi. În loc de balaurii care scot foc pe nări el se lupta cu Prostia, şi (învăţaţi, vă rog, cuvîntul) Inerţia, şi Informaţia care curge toată ziua din calculator şi care nu e cunoaştere adevărată; şi cu Viteza care nu te lasă să gîndeşti. De aia el te bate mereu la cap să gîndeşti iute şi pe mai multe viteze. Vasăzică armele lui Călin, că doar nu se poate cavaler fără arme, sînt: gîndirea iute şi joaca non-stop.

decoraţii
Am uitat să vă spun că are două decoraţii primite, fireşte, de la două mari regine: Ordinul "Doi Mai" şi Marele Ordin al Copilăriei.

1 comentariu

  • strămoaşe cu cocoaşe
    MS, 13.02.2012, 08:58

    eu sunt de parere ca si cocoaşele au strămoaşe, pacat ca nu pot insera poze aici, v-as trimite fotografia imbufnata a pisicii mele vesele, care simt ca ma completeaza, adica eu vesela si pisica mea imbufnata suntem o singura persoana, asta pentru ca s-ar potrivi galeriei lui taica Noe.

Publicitate

Sus