Coperta cărții
Scenarii
978-973-122-005-5

Descarcă pdf

Miracolul tehnicii comunicaţionale

După ce anul trecut, LiterNet-ul a publicat 5 din cele 6 scenarii ale finaliştilor Concursului Naţional de Scenarii HBO, organizat de către HBO România în colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului Internaţional de Film Transilvania), anul acesta toate cele 6 scenarii finaliste vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet.

Iată primul din cele şase scenarii finaliste.

(Redacţia LiterNet)

Oricât de mult am încerca să ne împotrivim, declamând sus şi tare că suntem nişte tradiţionalişti autentici, devotaţi peniţei / tocului / pixului şi foii de hârtie aferente, cei mai mulţi dintre noi am căzut deja victime (sau dacă nu, atunci cu siguranţă suntem pe cale s-o facem) tastaturii de PC şi mouse-ului. Căţeii de curte tânjesc melancolic după tururile pantalonilor de poştaş ce le calcă din ce în ce mai rar teritoriul în timp ce wireless-ul şi dial-up-ul dau cu tifla "anacronicilor" iar ziarele îşi scad tirajele pe tarabe în favoarea ediţiilor online.

În acest context al încrîncenatei lupte (păstrând, evident proporţiile) dintre adepţii lui Johannes Gutenberg şi fanii dedicaţi ai lui Guglielmo Marconi, Doru Lupeanu din Cluj-Napoca ne propune o scurtă incursiune în suferinţa trecătoare a doi români oarecare puşi faţă-n faţă cu miracolul tehnicii comunicaţionale (şi mâncătorul numărul unu din timpii de birou ai angajaţilor de pretutindeni), messenger-ul. Mai mult de nevoie decât de voie (fecioru-i plecat la muncă în străinătate şi poşta e prea lentă pentru a ostoi dorul), Florin şi Mia Popescu se văd siliţi nu numai să înveţe să pornească calculatorul (ştiţi voi, din butonul cel mare, albastru, ce trebuie apăsat numai o dată) dar şi să facă sign-up-ul pe messenger... corvoadă ce l-ar face pe Sisif să se bucure de zor în Tartar că n-are decât de tăbârcit o bagatelă de bolovan. Nu râdeţi, oamenii sunt de admirat şi numai pentru simplul fapt că nu se dau bătuţi şi nu apelează la "copilul de la 2"...

Pe lângă evidentul umor de situaţie pe care autorul îl fructifică din plin (dacă nu eşti un puşti născut cu tastatura-n braţe şi te-apuci să lucrezi cu calculatorul în prag de pensionare, acel buton albastru menţionat ceva mai sus îţi poate deveni cel mai aprig duşman), scenariul jonglează subtil şi cu ironia pentru că, deloc întâmplător, cei doi eroi ies victorioşi din lupta cu comunicarea electronică numai şi numai datorită unor informaţii cruciale notate, cum altfel?, cu pixul pe hârtie. Se prea poate ca această bătălie să fi fost câştigată de Smiley (probabil că va mai trece ceva vreme până când soţii Popescu îi vor dibui numele dat de internauţi) - cu siguranţă, însă, războiul nu s-a încheiat. Cu webcam-ul deja instalat, urmează etapa a doua, instalarea microfonului. Şi pun pariu că instrucţiunile scrise vor avea un cuvânt greu de spus...

Până atunci însă, şi pentru a păstra echilibrul dintre cele două tabere de care vorbeam la început, scenariul Fatza galbenă care râde cere un tratament cinematografic... ca la carte (sic!). Citiţi-l dară şi imaginaţi-vi-l, filmat de, să zicem, Corneliu Porumboiu şi jucat (vorba juratului Mihai Chirilov) de cuplul Victor Rebengiuc - Mariana Mihuţ. Enter!

(Codruţa Creţulescu)

7 comentarii

 • talentul de a creea imagine
  [membru], 26.08.2007, 13:46

  As sublinia talentul de a creea imagine.Mi-a fost foarte usor sa vad aevea aceste personaje,atat de simple si pana la urma atat de comune.
  Nadajduiesc ca se va gasi un producator dispus sa realizeze un scurt metraj pornind de la acest scenariu.Si tocmai prin simplitatea personajelor rolurile ar fi o piatra de incercare pentru actori.Dar merita cu prisosinta.
  Mult succes!

 • despre autor
  [membru], 12.09.2007, 16:12

  Are niste glume preferate, pe care le repeta cu sfintenie.
  Adopta o privire anume cand este fotografiat... stil James Bond... sau Ricky Martin. Nu se poate abtine.
  Se lasa fraierit de nepotica lui.
  Ii place sa spuna: "Eram precisa!".
  E grizonat, dar e tanar.
  Se duce regulat la piscina, dar nu stie sa inoate. Pardon, parca totusi a ajuns sa stapaneasca stilul "cainesc".

  Are multi multi prieteni, printre care ma numar si eu.

  Sa vorbim si de scenariu: e minunat!!!!!! Abia astept sa se faca filmul (da, se va face filmul).

  :) • CE DORIM SA SPUNEM LUMII DESPRE NOI?
  [membru], 18.10.2007, 15:43

  Subiectul scenariului, usor amuzant, poate starni un zambet si cam atat. Din orice film sau filmulet ar trebui sa tragem o concluzie, sa ne ramana ceva. In afara de posibilitatea de a exploata prin imagini bine filmate si montate zona comica a unor personaje care se afla undeva in treimea de jos a societatii, eu nu vad ce ne mai poate spune un filmulet realizat in baza "Fetei galbene care rade".
  Imi aduc amite de "celebrele" reportaje realizate de unele televiziuni , cu intrebari de genul "ce parere aveti despre agentul ternic" adresate unor persoane evident lipsite de cultura. Evident raspunsurile erau absurde. Cand insa reporterii respectivi au dat din intamplare peste o persoana care lucra in domeniul instalatiilor termice (si care le-a facut o morala corespunzatoare) nu au mai difuzat pe post replica acesteia.
  Si atunci ma intreb (evident retoric): ce se doreste sa se spuna lumii despre romani?

 • RE: CE DORIM SA SPUNEM LUMII DESPRE NOI?
  [membru], 23.10.2007, 11:13

  Vai! Ce trist mi se pare ce ai scris! Cred ca nu ai inteles mare lucru din povestea aceasta. Probabil din punctul tau de vedere 4 luni, 3 saptamani si 2 zile e diabolic si nu spune lumii ceea ce trebuie despre noi si Trafic (scurt metrajul lui Mitulescu) nu are nici o valoare artistica pentru ca nu se intampla mare lucru: un tip e blocat in trafic, bea o cafea cu o tipa, vorbeste de fiica lui si face o poza.

  Nu e vorba de suboameni in scenariu "Fatza galbena care rade" (sau de "oameni fara cultura"), ci de parinti iubitori, care incearca sa-si depaseasca limitele pentru a comunica cu fiul lor. E vorba de parintii mei, de parintii scenaristului, de parintii multora dintre noi (indiferent de oras, tara, continent). Chiar si daca "ce dorim sa spunem lumii despre noi" ar fi un criteriu, eu una vreau sa spun lumii despre parintii mei, deci nu inteleg pozitia ta referitoare la scenariu.

 • RE: RE: CE DORIM SA SPUNEM LUMII DESPRE NOI?
  [membru], 02.11.2007, 13:28

  Trist nu este ca niste oameni simpli nu se adapteaza sau o fac greu si doar partial sau ca eu am o parere (care nu este un postulat).Trist este ca aratam lumii ostentativ NUMAI SI NUMAI aceasta fateta , reala dar nu dominanta si in nici un caz reprezentativa. Trist este ca nimeni nu prezita si alte aspecte si , cu largul nostru concurs , ajungem sa fim catalogati ca ultimii de pe pe lume.
  Nu este cazul sa extrapolati. M-am referit STRICT la "Fatza galbena.." Cand voi veda "4 luni.."(din pacate nu am avut timp) imi voi fece o parere. Pana atunci numai bine....

 • Nelamuriri
  [membru], 25.06.2009, 12:21

  Am cateva nelamuriri cu privire la structura scenariului care mi-a dat de cap de fiecare data cand am trimis in concursul intiat de HBO, scenarii (2 la numar). In primul rand, observ ca acest scenariu nu e structurat pe scene ( din cate stiu eu, si scenariile de scurt metraj sunt impartite in scene), apoi, din cate am citit eu, personajele nu sunt mentionate pe prima pagina a scenariului ( sau poate ma insel). Si, sigur e corecta paginarea? Fiindca eu stiam ca se face altfel asezarea in pagina. Daca imi poate da cineva mai multe informatii despre structura corecta a unui scenariu i-as fi pe deplin recunoscatoare si asa as fi mai sigura de viitoarea mea inscriere in concursuri de scenarii. Va multumesc anticipat!
  Cat despre scenariu, foarte simplu si amuzant! Felicitari!

 • RE: Nelamuriri
  [membru], 25.06.2009, 23:08

  Bună,

  Ai dreptate, nu am respectat în editare structura corectă a unui scenariu. Asta pentru că nu am urmărit să oferim un model de lucru pentru scenarişti, ci o carte pentru cititorii LiterNet. Din acest motiv am schimbat o parte din formatările originale ale autorilor, încercând să aducem totul cât mai aproape de forma unei cărţi clasice.

  Dacă vrei însă informaţii despre structura unui scenariu, cel mai bine e să cauţi aici.

  Şi dacă tot te uiţi după scenarii, poate te interesează şi concursul de scenarii NISI MASA.

  Cu prietenie,
  Răzvan Penescu
  http://www.liternet.ro


Publicitate

Sus