Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Editura LiterNet  Sageata  Scenarii

Versiunea în limba românăEnglish versionVersion françaiseČeský

Nicolae Alexandru Virastău, Radu Ioan Toderici, Gabriel Andronache: Comitetul Helsinki / Amatorul

ISBN: 978-973-7893-92-5
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Umor + ironie + amărăciune
Andrei Creţulescu
Descarcă în format pdf
În luna mai 2006, LiterNet-ul vă anunţa că s-au desemnat finaliştii Concursului Naţional de Scenarii HBO, organizat de către HBO România în colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului Internaţional de Film Transilvania). (aici). Tot atunci, vă spuneam că scenariile finaliste vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet.

Iată al treilea şi al patrulea din cele cinci scenarii finaliste pe care le vom publica. Ultimul urmează în curînd.

(Redacţia LiterNet)

Nu-i nici un fel de secret, situaţia junimii din ziua de azi nu-i nici pe departe roz. Indiferent că este vorba despre studenţi eminenţi din Cluj, precum cei din viziunea lui Nicolae Alexandru Virastău şi Radu Ioan Toderici, autorii scenariului Comitetul Helsinki, sau de tânărul fără serviciu de oriunde şi de nicăieri, precum cel din Amatorul, scenariul lui Gabriel Andronache, punctul lor comun este cât se poate de lipsit de echivoc - lipsa banilor şi, prin extensie, lipsa perspectivelor, sinonimă până la urmă cu deriva şi naufragiul.

Poate tocmai datorită subiectelor alese, cei trei scenarişti preferă, drept principală armă scriitoricească, umorul, pigmentat generos cu ironie şi amărăciune. În viziunea lui Virastău şi Toderici, săracul student clujean, suficient de inteligent cât să câştige un ban cinstit scriind lucrări de licenţă pentru cei mai puţin dotaţi intelectual sau pentru cei de-a dreptul leneşi, e mult prea romantic pentru a-şi da seama că cel mai bun prieten îl foloseşte fără urmă de scrupul. De aici, dezamăgirea.

Andronache, pe de altă parte, îşi dotează personajul cu conştiinţa propriei condiţii - eroul se expune, de bună voie, acceselor de furie ale celor din jur - sesizând posibilitatea de câştig cinstit oferită de rolul ingrat de consimţită "ciucă a bătăilor". De aici, ironia şi, implicit, senzaţia de absurd imediat ce tinde să devină un leit motiv al societăţii actuale.

(Andrei Creţulescu)


Sageata Comitetul Helsinki - Nicolae Alexandru Virastău şi Radu Ioan Toderici - Finalist scurt metraj

Un scenariu care se ţine în dialoguri: foarte bine scrise, redau cu naturaleţe un story simplu cu un twist amuzant. Din păcate povestea e prea simplă şi parcă prea localizată ca să poată surprinde.
Puncte slabe: story-ul.
Puncte tari: numele personajelor.

Sageata Amatorul - Gabriel Andronache - Finalist scurt metraj

Deşi porneşte de la o premisă care se ţine într-un fir de aţă, o duce surprinzător de bine la capăt. Nu debordează de imaginaţie, dar îşi joacă cu mult umor cartea absurdului şi reuşeşte să amuze.
Puncte slabe: bătrânul jucător de şah.
Puncte tari: "Cum, nu reparaţi maşini de cusut?"
0 comentarii

Click pentru a mări coperta


CATALOG

Sageata Cărţi pentru copii
Sageata Eseu
Sageata Fotografie & Arte plastice
Sageata Jurnalistică
Sageata Palimpsest
Sageata Poezie
Sageata Proză scurtă
Sageata Roman
Sageata Scenarii
Sageata Screensaver
Sageata Teatru


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer