Coperta cărții
Scenarii
978-973-7893-88-8

Descarcă pdf

Țara tuturor posibilităților

În luna mai 2006, LiterNet-ul vă anunța că s-au desemnat finaliștii Concursului Național de Scenarii HBO, organizat de către HBO România în colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului Internațional de Film Transilvania). (aici). Tot atunci, vă spuneam că scenariile finaliste vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet.

Iată al doilea din cele cinci scenarii finaliste pe care le vom publica. Celelalte urmează în curînd.

(Redacția LiterNet)

America. Adică țara tuturor posibilităților, râvnita destinație a lui Anton, un tânăr cu educație universitară a cărui ultimă speranță la o viață decentă a rămas emigrarea ilegală. Anton renunță la terna Românie, la relația cu Angela și la prieteni și alege compania unui container rece și lipsit de lumină dar care promite strălucirea Americii.

Din nefericire pentru protagonistul aventurii dar spre bucuria cititorilor scenariului și / sau a spectatorilor posibilei viitoare pelicule, care primesc o memorabilă lecție despre destin, decădere umană și chiar involuție, Florin Șerban, autorul scenariului America, pregătește un nesfârșit joc al aparențelor, al oglinzilor și al alternanței între real și imaginar. Odiseea lui Anton nu importă sirene, ciclopi mâncători de oameni sau nimfe ademenitoare, dar toți demonii sunt prezenți acolo, în sufletul și spiritul celui auto-condamnat la anihilarea simțurilor. Odată cu îndepărtarea de locurile natale, lumina se stinge brusc, și eroul pierde contactul vizual, pătrunzând adânc în inima întunericului; apropierea de America e însoțită de o tăcere mormântală - contactul auditiv cu cei din exteriorul containerului se metamorfozează încet în ecourile unei sexualități primare pentru a dispărea, mai târziu, cu totul; lipsit de posibilitatea unei atingeri umane, simțul tactil al lui Anton se atrofiază devenind o amintire; ultimele două redute, gustul și mirosul, ajung să se dueleze pentru supremație în bruma de spirit ce i-a rămas fostului om și rezultatul îmbină scatologicul cu penitența. Redus la stadiul de sălbatic, Anton se agață de vise și de promisiunea eliberării...

Cu toate aceste, deschiderea containerului nu mai poate aduce decât sfârșitul, poate previzibil, cu siguranță ironic, dar îndelung așteptat și chiar dorit.

(Andrei Crețulescu)

America - Florin Șerban - Finalist lung metraj

Motivația juriului:
Singurul scenariu cu alură serioasă de peliculă cinematografică, scris cu stil și cu miză. Filmul din container e partea cel mai bine lucrată, dar scenariul e inegal. Ultima parte, halucinația Americii, trage în jos toată construcția. Finalul are umor, dar închide o paranteză nelalocul ei.
Puncte slabe: twist-ul final.
Puncte tari: container-ul.

0 comentarii

Publicitate

Sus