Coperta cărții
Scenarii
978-973-7893-88-8

Descarcă pdf

Ţara tuturor posibilităţilor

În luna mai 2006, LiterNet-ul vă anunţa că s-au desemnat finaliştii Concursului Naţional de Scenarii HBO, organizat de către HBO România în colaborare cu APFR, organizatorul TIFF (Festivalului Internaţional de Film Transilvania). (aici). Tot atunci, vă spuneam că scenariile finaliste vor fi publicate, cu acordul autorilor, pe LiterNet.

Iată al doilea din cele cinci scenarii finaliste pe care le vom publica. Celelalte urmează în curînd.

(Redacţia LiterNet)

America. Adică ţara tuturor posibilităţilor, râvnita destinaţie a lui Anton, un tânăr cu educaţie universitară a cărui ultimă speranţă la o viaţă decentă a rămas emigrarea ilegală. Anton renunţă la terna Românie, la relaţia cu Angela şi la prieteni şi alege compania unui container rece şi lipsit de lumină dar care promite strălucirea Americii.

Din nefericire pentru protagonistul aventurii dar spre bucuria cititorilor scenariului şi / sau a spectatorilor posibilei viitoare pelicule, care primesc o memorabilă lecţie despre destin, decădere umană şi chiar involuţie, Florin Şerban, autorul scenariului America, pregăteşte un nesfârşit joc al aparenţelor, al oglinzilor şi al alternanţei între real şi imaginar. Odiseea lui Anton nu importă sirene, ciclopi mâncători de oameni sau nimfe ademenitoare, dar toţi demonii sunt prezenţi acolo, în sufletul şi spiritul celui auto-condamnat la anihilarea simţurilor. Odată cu îndepărtarea de locurile natale, lumina se stinge brusc, şi eroul pierde contactul vizual, pătrunzând adânc în inima întunericului; apropierea de America e însoţită de o tăcere mormântală - contactul auditiv cu cei din exteriorul containerului se metamorfozează încet în ecourile unei sexualităţi primare pentru a dispărea, mai târziu, cu totul; lipsit de posibilitatea unei atingeri umane, simţul tactil al lui Anton se atrofiază devenind o amintire; ultimele două redute, gustul şi mirosul, ajung să se dueleze pentru supremaţie în bruma de spirit ce i-a rămas fostului om şi rezultatul îmbină scatologicul cu penitenţa. Redus la stadiul de sălbatic, Anton se agaţă de vise şi de promisiunea eliberării...

Cu toate aceste, deschiderea containerului nu mai poate aduce decât sfârşitul, poate previzibil, cu siguranţă ironic, dar îndelung aşteptat şi chiar dorit.

(Andrei Creţulescu)

America - Florin Şerban - Finalist lung metraj

Motivaţia juriului:
Singurul scenariu cu alură serioasă de peliculă cinematografică, scris cu stil şi cu miză. Filmul din container e partea cel mai bine lucrată, dar scenariul e inegal. Ultima parte, halucinaţia Americii, trage în jos toată construcţia. "Welcome to the port of Istanbul" are umor, dar închide o paranteză nelalocul ei.
Puncte slabe: twist-ul final.
Puncte tari: container-ul.

0 comentarii

Publicitate

Sus