Coperta cărții
Proză scurtă
978-973-7893-71-0

Descarcă pdf
Citeşte un fragment

Semnul Lunii

Dublu eveniment editorial

Editura "Cartea Românească" şi "Friedrich Schiller Kulturhaus" din Bucureşti au lansat pe 12 iulie 2006, la Casa Scriitorilor "Mihail Sadoveanu", volumul "Semnul Lunii" de Ilinca Bernea, roman distins cu premiul Uniunii Scriitorilor la concursul de manuscrise pe anul 2006.

Editura LiterNet vă invită să descoperiţi acest roman, propunându-vă un hipertext bazat pe fragmente din roman, însoţite de prelucrări grafice ale tinerei autoare, o îmbinare multimedia de cuvinte şi imagini care introduce cititorul în universul poetic al unui roman neaşteptat nu numai prin prezentare, dar şi prin structură şi conţinut.

Acum 2 ani - exact pe data de 2 iulie, citeam un fragment din romanul "Getrud" şi aveam revelaţia unei conexiuni sufleteşti profunde cu Hermann Hesse. E vorba despre o frază al cărei umor m-a electrizat şi care a declanşat în mine nevoia de a imagina o realitate comună, o întâlnire cu el dincolo de peisajele livreşti... L-am văzut atunci pe Omul Hermann Hesse, l-am simţit într-o străfulgerare. Mi-am dorit să termin Semnul Lunii pe 2 iulie anul trecut... când ar fi fost comemorarea zilei lui de naştere, dar n-am reuşit. Am pus însă punctul final pe 9 august, ziua în care Hermann Hesse şi-a dat duhul pentru lume... şi s-a născut pentru eternitate.

(Ilinca Bernea)

E greu să scrii despre o carte care ţi-a plăcut, e greu să evoluezi între obiectivitatea necesară unui astfel de demers şi subiectivitatea fericită care sărbătoreşte un moment special.

Cartea Ilincăi Bernea este o carte specială, nu numai pentru că este dedicată unui scriitor al secolului XX ci, mai ales, pentru că ea nu a fost gândită doar ca o carte de cuvinte, cuvinte înşirate cuminţi pe pagini de hârtie ci, din start, această carte a fost un univers de formule ale unei alchimii inventate şi imagini fabuloase ale unei mitologii personale. Mult mai aproape de un obiect multimedia decât de o carte obişnuită de hîrtie, Semnul Lunii îşi găseşte firesc locul ei pe Internet vestind, fără îndoială, apariţia unui nou gen de autor care îşi descrie universul interior cu mijloacele multimedia puse la dispoziţie de computer şi Internet, îmbinare normală într-o carte despre maestrul mărgelelor de sticlă. Inevitabil gândul ne duce la această "interpretare" a jocului, făcută cu ajutorul noilor tehnologii, Ilinca Bernea conducându-ne cu dragoste şi devoţiune prin spiritul unui timp trecut care nu numai că nu este uitat dar devine natural inspiraţie pentru spaţiile virtuale ale acestui prezent cu gust de viitor.

Editurile "Cartea Românească" şi "LiterNet" vă oferă, cu bucurie, această dublă apariţie, pe hârtie şi Internet, dovada clară a complementarităţii celor doua suporturi, care, departe de a se concura, sărbătoresc acest joc care ne-a făcut mult mai fericiţi şi care poartă simplu numele de carte.

0 comentarii

Publicitate

Sus