Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Editura LiterNet  Sageata  Roman

Versiunea în limba românăEnglish versionVersion françaiseČeský

Vlad Muşatescu: De-a puia-gaia

ISBN: 973-7893-38-7
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Joc pentru o seară de iarnă
Delia Oprea
Descarcă în format pdfAlte formateCiteşte un fragment
Acum o lună sărbătoream patru ani de LiterNet. Am trecut atunci în revistă, într-o foarte caldă seară de noiembrie, la Cărtureşti, cărţile pe care le-am publicat de la lansarea noastră pe Internet. Acela a fost momentul, cred, în care mi-am dat seama, pentru prima oară, cu uimire, că în cele peste 160 de volume nu există umor, satiră, comic... şi nici cărţi poliţiste.

Îmi face plăcere să remediem, azi, aceste inacceptabile "lipsuri" printr-un singur volum care, sper eu, va însemna doar un început. Nu numai al lui Vlad Muşatescu pe LiterNet, ci al umorului şi al cărţii poliţiste, în orice combinaţie.

Şi, trebuie să recunosc, îmi este imposibil să fiu obiectivă - cartea mi-a plăcut la fel de mult acum 25 de ani ca şi acum - am să încerc, ca editor, să prezint ineditul lăsând cititorii să descopere, "nepregătiţi", un roman, un personaj, multe personaje, o maşină cu personalitate, rude, aventuri, întorsături neaşteptate, comic, iar comic... într-un cuvânt: De-a puia-gaia de Vlad Muşatescu.

Acum mai bine de 25 de ani, când apărea acest volum, el reprezenta pentru literatura română, cum spuneam, un gest inedit, din mai multe puncte de vedere. Am să mă opresc doar asupra unuia.

Genul poliţist-comic, chiar dacă a existat în literatura română (mai ales între cele două războaie mondiale), era doar la nivelul unor producţii de serie, repede uitate. Vlad Muşatescu deschide un gen care în Franţa, de exemplu, prin Frédéric Dard şi al său comisar, San Antonio, dăduse una dintre cele mai populare şi citite serii negre. Un comic de limbaj fără precedent face ca textul să fie o savuroasă incursiune în descoperirea unor noi teritorii - uneori chiar prin încălcarea unor tabu-uri lingvistice.

Muşatescu, deşi îşi declară filiaţiile englezeşti ale personajului principal (detectivul Conan Doi), totuşi, prin ameţitoarea libertate pe care o imprimă cuvintelor, aminteşte de San A... şi nu numai de el, pentru că precursorul genului este, de fapt, Boris Vian care, sub pseudonimul Vernon Sullivan, scrie romanul Et on tuera tous les affreux (Şi vom ucide toţi urâţii), devenit modelul unui gen care îmbină intriga poliţistă, ritmul extrem de alert şi un comic special, pe care l-am numit (în lipsă de alt termen consacrat) de limbaj.

Am făcut această incursiune pentru că principalul aspect inedit al romanului De-a puia-gaia este tocmai acest comic, un comic mai degrabă lingvistic, pentru că nu combinaţia de cuvinte (gluma) este cheia, ci cuvântul în sine care primeşte sensuri noi prin transformări gramaticale obişnuite, dar care sunt operate neconvenţional. Cuvântul nu mai este doar o piatră într-o construcţie, ci devine el însuşi o mică lume care explodează ca o supernovă, dar una specială, a cărei materie stelară este râsul.

Vă invit să vă descărcaţi cartea... dar să nu o citiţi acum, azi sau mâine, când vă întoarceţi de la serviciu, lăsaţi-o pentru zilele dintre Crăciun şi Revelion, pentru o după-amiază după un ski sau o sanie, vă asigur că veţi râde în hohote şi că, toată seara, veţi căuta să vă jucaţi printre cuvinte... e molipsitor!
15 comentarii

 • Amintiri din Copilarie,...
  Sorin.S, 10.05.2018, 23:21

  Amintiri din Copilarie,...
  Exceptionale aventuri ,povestite de celebrul Vlad Musatescu,...
  Penke,Ralita,Bombita,.....
  Cum au trecut anii,...
  Parca ar fi fost ieri!
  Pacat ca nu se gasesc online de Încarcat (cumparat),...

  O ecranizare ar fi fost fantastica,....

  Multumesc,....

 • MULTUMIRI
  CEZAR, 25.10.2014, 09:22

  ...abia azi am ajuns purtat de un link binevoitor la dvs. si in minutul urmator am descaracat cartea. il stiu din copilarie pe autor. cartile lui.. admirabile. zimbesc si acum in gol, doar amintindu mi ...
  spre rusinea mea..., nu l am stiut... plecat dintre noi.
  multumiri si liniste acolo unde esti, V.M.!


  multumiri liternet!

 • Multumiri!
  Adrian, 26.04.2013, 16:02

  Multumiri pentru aceasta carte excelenta, pentru ca ne dati posibilitatea sa o (re)citim. Va astept cu celelalte titluri din aceasta serie.

 • Ceva mai mult!
  alt Cristi, 08.09.2012, 20:31

  Cred ca cea mai buna descriere a societatii (culturale) romanesti, interbelica si imediat postbelica.

 • Mai multe carti Vlad Musatescu
  Adrian, 10.03.2012, 10:03

  As vrea sa pot descarca mai multe carti de Vlad Musatescu.
  Va multumesc

 • Vreau mai mult - daca se poate !
  Cristi, 02.02.2010, 14:04

  As dori sa pot descarca si alte romane ale lui Vlad Musatescu. Ce am citit a fost demult, acum circa 20-30 de ani, si nu prea mai am cum sa gasesc cartile respective. Asa, pe Internet, vor avea mai multi acces la un gen de literatura \"usoara\", placuta, reconfortanta.
  Va multumesc in avans !

  • RE: Vreau mai mult - daca se poate !
   Razvan Penescu, 02.02.2010, 18:30

   Salut Cristi,

   Mă bucur că îţi place Vlad Muşatescu.

   Momentan îţi pot recomanda să citeşti romanul \"De-a baba-oarba\" pe care îl găseşti în foileton aici. O să vedem dacă vom putea publica şi alte volume ale lui.

   Cu prietenie,
   Răzvan Penescu
   http://www.liternet.ro

 • o lectura placuta
  andreea_op [membru], 07.01.2010, 18:45

  am citit aproape toate operele lui vlad musatescu si nu ma pot hotara care din ele este cea mai "buna"...pentru ca toate iti starnesc interesul si te binedispun.

 • La căutat de precursori
  Vandramas [membru], 24.12.2009, 03:12

  Chiar înaintea lui Boris Vian, l-aş considera precursor al genului pe scriitorul maghiar Rejtő Jenő (P. Howard). În româneşte s-a tradus "Oraşul revolverelor mute", 1971, Junimea. Sunt sigur că părintele lui Conan Doi a apucat să-l citească.

 • Mereu o bucurie
  bogdu [membru], 15.01.2009, 18:49

  Aventurile "marelui detectiv" Conan Doi le recitesc mereu cu aceeasi bucurie descoperind de fiecare data un umor deosebit care ma face efectiv sa rid in hohote . Subiectul romanului si investigatiile detectivului sint destul de ciudate mai ales daca incerci sa povestesti cuiva cartea , dar felul in care e descrisa actiunea iti provoaca hohote de ris

 • miri
  miri [membru], 28.06.2008, 03:05

  Citesc cu aceeasi bucurie si rad cu aceeasi pofta,sunt iar copil impreuna cu Conan Doi.Multumesc.


 • Un scriitor de nota 10
  sumomanu [membru], 28.01.2008, 20:54

  Vlad Musatescu este omul care mi-a inveselit copilaria si tineretea cu cartile lui.

 • super
  rawan [membru], 27.01.2008, 12:47

  mi-au dat lacrimile cand am revazut acest titlu.....sunt cele mai dragi carti ale copilariei mele....as dori f mult sa le pot cumpara pentru fetita mea care are acum 10 ani, varsta pe care o aveam eu atunci cand le-am descoperit....
  pacat ca nu au mai aparut in librarii....

 • Super
  nellyaldea [membru], 08.11.2007, 16:50

  Umor de cea mai buna calitate. Un tip care face ca momente neplacute din viata sa-ti doresti sa le traiesti si tu pentru a le percepe la fel de amuzant. Astept cu nerabdare restul cartilor.

 • Buna carte
  alexu [membru], 17.10.2007, 14:34

  Am citit cartea de mult timp (eram copil). Am fost si sunt incantat de aceasta carte. Va recomand si urmarea (urmarile):
  De-a baba oarba
  De-a v-ati ascunselea
  De-a baza
  Sunt colosale. Am ras cum n-am ras niciodata.

Click pentru a mări coperta


ALTE CĂRŢI

Sageata Vlad Muşatescu: De-a baba oarba


CATALOG

Sageata Cărţi pentru copii
Sageata Eseu
Sageata Fotografie & Arte plastice
Sageata Jurnalistică
Sageata Palimpsest
Sageata Poezie
Sageata Proză scurtă
Sageata Roman
Sageata Scenarii
Sageata Screensaver
Sageata Teatru


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer