Coperta cărții

Din presă

Schiţele româno-americane - bune, foarte bune şi excelente ca ritm şi vigoare, ca nervozitate a observaţiei şi inteligenţă artistică - ale unui scriitor obsedat de tehnică, şi naturaleţea cu care magicul creşte din real, enigma din concret. Citiţi-l fără vreo formulă lichidatoristă - personal, nu renunţ la imprudenţa unui entuziasm, totdeauna necuviincios printre românii exigenţi foarte.

Radu Cosaşu, Dilema, nr. 511/2003


Evitând mono-tonul, Bogdan Suceavă se mişcă cu uşurinţă în mai multe registre scriindu-şi prozele matur şi fără stridenţe. De pildă, Tata a vrut televizor sâmbătă seara este o foarte amuzantă povestire din epoca comunistă, în vreme ce Sensibile aplicaţii şi Ultimul diamant al coroanei sunt două istorii din mediul universitar american cu studenţi care îşi ucid colegii trăgând în ei cu pistolul şi cu profesori marxişti împătimiţi. Să auzi forma unei tobe sau Am vrut să ştiu de unde-i lumina sunt fantastice, Ireparabile e perfect realistă, iar Miraculoasa istorie... şi Cestita poveste a corabeei sunt două istorii scrise în limba letopiseţelor.

Marius Chivu, cronica integrală în Revista România literară, Nr.6/2003


Avem, aşadar, o carte de proză scurtă fantastică, dar fantasticul întrebuinţat aici are un caracter îndeobşte instrumentar, nu parvine la condiţia de scop în sine, de prezenţă autotelică şi autoreferenţială. În bună măsură, funcţionează, în proza scurtă a lui Bogdan Suceavă, ceea ce Roger Caillois, în Au coeur du fantastique, numea fantastic de clivaj - o întrerupere bruscă şi eficientă a ordinii cunoscute, prilej cu care inadmisibilul dă buzna în legalitatea cotidiană.

Mona Mamulea, cronica integrală în Revista Respiro, nr.9, 2002


Avem în Bogdan Suceavă un poet autentic, cu entuziasmul încă nesecat, o individualitate artistică puternică, neatinsă de acel spirit colectivist pe care îl propagă orice modă literară, un romantic lucid la sfârşitul unui secol care şi-a făcut o glorie falsă din discreditarea romantismului.

Alex. Ştefănescu, în prefaţa volumului Legende şi eresuri

0 comentarii

Publicitate

Sus