Coperta cărții
Eseu
978-973-122-104-5

Descarcă pdf

Argument

,

Iniţiat de Ambasada Franţei la Bucureşti şi implementat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti şi cu susţinerea financiară a Centrului Naţional al Cinematografiei, Éducation a l'image este un program de educaţie cinematografică destinat elevilor de liceu. În derulare din 2009, a constituit una dintre primele iniţiative menite să compenseze pentru lipsa educaţiei cinematografice sau audiovizualmediatice din programa şcolară românească (în condiţiile unei comunicări audiovizuale omniprezente, ale unui consum irepresibil de divertisment audiovizual) şi să combată atât apatia publicului românesc faţă de producţia cinematografică locală (apreciată şi premiată internaţional), cât şi rărirea alarmantă a obişnuinţei de a vedea filme la cinematograf.

Între timp, s-au făcut progrese în direcţia recunoaşterii necesităţii unor astfel de programe de către Ministerul Educaţiei şi de către inspectoratele şcolare: există motive de a spera că asemenea programe îşi vor găsi în curând un loc oficial în orarele elevilor din ţară. Între alte iniţiative similare, la fel de binevenite, Éducation a l'image continuă să se remarce prin complexitate: e un program care pune în mişcare mai multe componente din mecanismul industriei româneşti de film - de la cinematografe (care găzduiesc proiecţii) până la cineaştii înşişi (care participă la întâlniri cu elevii), valorizând o serie de filme, dintre cele mai diverse şi interesante, după ce perioada lor de exploatare imediată a încetat. Încă o dată, una dintre mize este formarea unui public înarmat cu criterii şi deschis nu doar spre cinema hollywoodian.

În 2012, Societatea Culturală NexT a iniţiat editarea unei serii de dosare de analiză critică dedicate filmelor româneşti incluse în program: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, E pericoloso sporgersi, A fost sau n-a fost?, Secvenţe şi, al cincilea din serie, dosarul de faţă, Proba de microfon.

Aceste studii sunt concepute cu intenţia de a le servi drept instrumente de lucru profesorilor şi liceenilor participanţi la program, punându-le la dispoziţie termeni, concepte şi contexte de folos în analiza filmelor. În acelaşi timp, independent de utilitatea lor didactică imediată, aceste dosare se doresc a fi contribuţii cât mai valabile, cât mai actualizate, la documentarea unor produse culturale aparţinând patrimoniului naţional, la un dialog continuu pe marginea acestor produse, purtat atât de specialişti între ei, cât şi între specialişti şi publicul larg.

Andrei Gorzo (critic de film)
Yvonne Irimescu (coordonator Societatea Culturală NexT)

0 comentarii

Publicitate

Sus