Coperta cărții
Scenarii
978-973-122-076-5

Descarcă pdf

Secvenţe - Prima ediţie

Atelierul de scenaristică pentru lung metraje Secvenţe este un proiect de educaţie cinematografică organizat de Asociaţia Secvenţe în parteneriat cu Saga Film. Atelierul se bazează pe consultări individuale, cursuri intensive şi studii de caz.

Acest volum conţine patru dintre scenariile realizate în cadrul primei ediţii a proiectului:

Oameni mari este povestea Marei Andronic, o profesoară de română la un colegiu tehnic din Braşov. Toate atuurile Marei în ochii elevilor, faptul că joacă baschet cu ei, nonconformismul, vârsta şi faptul că e căsătorită cu fostul ei elev, Alex, devin capete de acuzare în ochii colegilor de cancelarie în momentul în care o profesoară lansează zvonul că Mara a sedus un elev.

Joaca de-a părinţii spune povestea Silviei, care cochetează cu ideea de a avea un copil. Nerăbdătoare să joace rolul de mamă îşi revarsă afecţiunea asupra Cristinei, nepoata ei de 7 ani, şi îşi convinge cu greu soţul să ia pentru câteva zile un copil dintr-un centru de plasament.

În Adagio Anda şi Dan încearcă să aibă un copil şi se află foarte aproape de a-şi vedea dorinţa împlinită. Momentul care ar trebui să consolideze definitiv relaţia lor, de fapt, o distruge. În Germania, unde ei se duc să facă fertilizarea in vitro, el află un secret pe care soţia îl păstrase vreme de 17 ani.

Some Other Places vorbeşte despre părăsirea copilăriei în favoarea adolescenţei şi apoi a maturităţii.

Proiectele alese să participe la atelier au aparţinut mai multor genuri, iar potenţialul autorilor şi diversitatea scenariilor au fost criteriile utilizate în realizarea selecţiei. Dintre cei 141 de aplicanţi au fost selectaţi autorii scenariilor descrise mai sus: Maria David, Raluca Enăchescu, Aurora Mureşan, Lucian Ţion, precum şi alţi 4 tineri scenarişti: Mihnea Alexandru Dinu, Raul Popescu, Alexandru Tudor Jecu şi Ruxandra Ghiţescu.

Prima ediţie a atelierul a durat şase luni, din septembrie 2011 până în martie 2012, şi a cuprins trei sesiuni de lucru a câte patru zile fiecare şi consultări online. Sub îndrumarea tutorilor Răzvan Rădulescu şi Alex Baciu, participanţii au lucrat la analizarea, rescrierea şi finalizarea scenariilor pe care le-au înscris la atelier. Pe lângă consultările individuale cu tutorii au fost organizate seminarii şi studii de caz susţinute de profesionişti consacraţi din industria cinematografică românească: Corneliu Porumboiu, Florin Şerban, Alexandru Teodorescu şi Marian Crişan.

La finalul atelierului s-a organizat o sesiune de public pitching în cadrul căreia participanţii şi-au prezentat proiectele producătorilor autohtoni, iar Saga Film a cumpărat cu 10.000 de euro drepturile asupra scenariului declarat câştigător: Viscolul, scris de Mihnea Dinu.

Participanţii selectaţi au fost expuşi în cadrul atelierului la adevărata lume a cinematografiei, nu doar la informaţii teoretice. Ei au lucrat şi primit sfaturi de la membri activi ai industriei, au interacţionat cu regizori, scenarişti şi producători. Au lucrat cu tutorii aşa cum scenariştii lucrează cu script-doctors, iar în final au primit şansa de a-şi prezenta proiectele producătorilor autohtoni. Participanţii au trecut la un nou nivel în cariera lor şi nu au învăţat doar reguli legate de scrierea scenariilor, ci au ajuns să înţeleagă cum funcţionează întreaga industrie.

Atelierul este organizat de Asociaţia culturală Secvenţe, în parteneriat cu Saga Film, cu susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Detalii despre a doua ediţie puteţi citi aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus