Coperta cărții
Eseu
978-973-7893-72-7

Descarcă pdf

Contaminări

Această «carte», care apare azi la LiterNet, este de fapt un obiect compozit, este un rezultat al unei ultime «contaminări», ca un corp trecut prin multe oglinzi cu memorie imperfectă.

CorpoRealităţi este proiectul care îmi place poate cel mai mult din cîte proiecte a realizat Centrul Naţional al Dansului pînă acum. Pentru că deschide zone creative nu numai neaşteptate, dar lasă liberă circulaţia ideilor prin filtrele atît de personale ale fiecărui artist, şi oferă timp privirii care creează. Toate astea, pornite din proximitatea corpului în mişcare.

CorpoRealităţi este un proiect de rezidenţe de creaţie al CNDB care pleacă de la ideea unei legături directe între diferite discursuri artistice. Prima etapă, 'contaminări', s-a desfăşurat în luna martie avînd ca grup de invitaţi pe Cristian Crisbăşan (artist vizual / scriitor), Claudiu Cobilanschi (jurnalist) şi scriitorii Elena Vlădăreanu, Simona Popescu, Adriana Gheorghe şi Adrian Schiop.

Ei au avut acces la toate proiectele artistice desfăşurate la Centrul Naţional al Dansului, şi-au putut alege independent repetiţiile, atelierele, cursurile, spectacolele şi prezentările ce au avut loc, au putut solicita întîlniri cu artiştii, au putut viziona materiale video sau, pur şi simplu, au putut petrece un anumit timp în spaţiul CNDB pentru a scrie sau citi. Rezidenţii au devenit astfel martorii proceselor artistice elaborate sau aflate în starea de vulnerabilitate dinaintea fixării. La sfîrşitul perioadei, fiecare participant a fost invitat să formuleze un «răspuns» în raport cu experienţa avută.

Ultima verigă a acestui lanţ de contaminare o realizează aici Tudor Neagu, trecînd prin propriul filtru artistic nu numai «răspunsurile» artiştilor rezidenţi, dar şi conceptul proiectului. Interpretarea sa este fascinantă: un obiect circular, atipic pentru o carte, care poate începe oriunde, cu oglindiri sau multiplicări interne, şi, poate cel mai fascinant din toate, cu deschiderea unei zone de creaţie şi reflexivitate către cel care «lecturează» acest obiect.

Îmi place.

0 comentarii

Publicitate

Sus