Coperta cărții

Stéphane Courtois

Click spre Destinaţii Culturale-Memorialul Sighet

Cred că este inutil să vi-l prezint pe Stéphane Courtois, pe care îl cunoaşteţi, mulţi dintre voi, din anii trecuţi, el aflându-se pentru a treia oară la Sighet. Personalitate proeminentă a cercetării istoriei comunismului, dl. Courtois a ajuns la apogeu prin "Cartea neagră a comunismului" care, în 1997, însuma munca mai multor cercetători, coordonaţi de domnia sa. Şi după ce a scris-o, a trebuit să o şi apere, pentru că din partea extremei stângi franceze, a nostalgicilor comunismului internaţionalist, care trăiesc totuşi într-o Franţă democratică, cartea a fost primită cu o mulţime de reproşuri, de minimalizări, de incriminări. A urmat o crâncenă campanie de apărare a cărţii, care s-a soldat în egală măsură cu o completare a ei, căci în 1998 a apărut un alt volum - "Un pavé dans l'Histoire" - alcătuit tocmai din polemicile nenumărate care s-au înregistrat. Vă daţi seama ce luptă dură a fost. Dar, între timp, "Cartea neagră" a devenit un titlu de referinţă pe plan mondial, a fost tradusă în zeci de limbi şi a însumat un milion de exemplare.

Am avut onoarea ca, în 1998, la câteva luni după apariţia ediţiei franceze, să contribui la apariţia uneia din primele ediţii traduse în alte ţări. Humanitas a făcut traducerea, iar Academia Civică a întocmit o addenda şi aparatul de note care îndrepta erorile din ediţia franceză, ca şi o hartă a Gulagului românesc cu 230 de locuri de detenţie, acoperind în felul acesta, măcar sumar, o "pată albă" în istoriografia europeană despre România. Din păcate, tirajul ediţiei româneşti a fost mic, deci cartea n-a putut deveni o lectură fundamentală tocmai în ţara noastră. Dl. Courtois ne spune că are pregătită deja o a doua sau, de fapt, a treia "Carte neagră", care va apărea la toamnă, alcătuită din addende publicate în diferite ţări, inclusiv addenda noastră din 1998, lărgită şi îmbunătăţită substanţial.

Aş vrea să mai pun un accent la această prezentare a lui Stéphane Courtois. Vreau să înţelegeţi ce înseamnă să fii coordonator al unei asemenea cărţi. El a avut nu numai ideea de a face prima sinteză asupra crimelor puterii comuniste din întreaga lume, ci a strâns la un loc specialiştii necesari studiului, care nu sunt numeroşi în acest domeniu. Iar prin polemica pe care a declanşat-o - producând (în Franţa, mai ales) proteste furioase şi isterice din partea celor care nu erau pregătiţi, după decenii de aureolare a comunismului, să îi recunoască crimele - această carte a pus în discuţie comparaţia dintre comunism şi fascism. O comparaţie care, înaintea "Cărţii negre", era privită ca absurdă, şi chiar ca o impietate, după datele noi comunicate a căpătat consistenţă. Milioanelor de victime ale Holocaustului li se adaugă aproximativ zecile de milioane de victime ale Gulagului. Această estimare face din "Cartea neagră a comunismului" un reper care marchează începutul recunoaşterii şi analizării crimelor comunismului la scară mondială.

(Prezentare făcută în cadrul Şcolii de Vară Sighet, iulie 2002)

0 comentarii

Publicitate

Sus